Üretici Çayın Geleceğinden Karamsar!..

 

16 Mayıs’da Rize’de Tarım ve Orman bakanı yaş çayın fiyatını açıkladı. Bu açıklama üreticilerin beklentisini karşılamamıştır. Üreticinin bu memnuniyetsizliği sadece fiyat politikasına değil, alımından çayın geleceğine ilişkin tüm kaygılarından kaynaklanmaktadır.

Çaykur’un, yaş çay alımlarında ciddi bir isteksizlik ve aymazlık var. Bugüne kadar üreticiyi alıştırdıkları, ‘getir ve sat’ anlayışını terk ediyorlar anlaşılan. Bu çayda kalite anlamında iyi bir şey ama birden bire ani bir dönüş yapılarak üreticinin alışkanlıklarından vaz geçmesini istemek doğru değil. Üretici çayını, iyi de olsa Çaykur’a satamamaktan endişe duymaktadır. Çünkü Çaykur, alımda ki isteksizliğini baştan beri üreticiye hissettirmiştir.

 

Dün fiyat açıklanırken bende oradaydım. Genel müdür ve bakan ne vaat ne de umut verebildi. Sadece iyilik ve güzellik temennilerini ilettiler. Çaykur’un elindeki stoklardan, kötü yönetimden ve planlamadan, uğratıldığı milyonlarca zarardan hiç söz etmediler.

Sadece Bakan, eski ama yeni bir proje gibi çay tarlalarının yenilenmesinden ve buna verilecek destekten söz etti. Ki bu projeyi detaylandıramadı. Birde Erdoğan’ın selamlarını getirdiğini söyledi.

Üreticinin en önemli talebi artık, çaya verilen taban fiyatın tüm özel alıcıları da kapsaması ve Çaykur'un özelleştirilmemesidir.

Taban fiyatın, sadece Çaykur’u bağlayan bir fiyat olduğunu artık herkes biliyor. Doğuş çay, bugün (17 Mayıs) fiyat politikasını açıkladı; taban fiyattan 2020 Mayıs ödemeli, 2,5 liradan ise 2020 Ocak ödemeli. Bu tablo bile her şeyi açıklamaktadır. Başka söze gerek var mı? Üretici özele mahküm ve insafına bırakılmaktadır

Üretici artık, taban fiyattan çok çayın geleceğine ilişkin karamsarlığı ve çayını Çaykur’a satamamaktan şikayet etmektedir. Dönümde Kotanın 500 kilo olması bir şey ifade etmemektedir. Çünkü üreticinin yüzde 80’ni kotasını dolduramamaktadır.

Çiftçinin bu kadar yoksullaştığı, üretimden vaz geçtiği ve geleceğini göremediği ortamda, girilen ürün hasat dönemi, karamsarlıkları dağıtmamış, artırmıştır.

Çay Üreticileri Sendikası (Çay Sen) olarak, tüm bu sorunların takipçisi ve paylaşımcısı olmaya devam edeceğiz. Üreticinin örgütlü olmadığı sürece sorunların üstesinden gelemeyeceğini görmesi, anlaması ve kavraması gerekmektedir. Sorunların minimum olduğu günlerin yakın olması umuduyla.

Çay Üreticileri Sendikası Kurucu Genel Başkanı

Recep Memişoğlu


Önceki Haber 
Sonraki Haber

Yorumlar

Yorum Yapın