Yeşilay Rize Şube Başkanı Prof. Dr. Hasan Türüt: BAĞIMLILAR BİZE BAŞVURSUN

Yeşilay Rize Şube Başkanı Prof. Dr. Hasan Türüt:

YIL SONUNA KADAR BİN 500 KİŞİYE EĞİTİM VERECEĞİZ

 

Türüt, “Bu yılın sonuna kadar kurumlara giderek yaklaşık bin 500 kişiyi ziyaret ederek eğitim vermeyi düşünüyoruz. Bütün kurumlara gitmeyi düşünüyoruz. İŞKUR’dan başladık” dedi

Yeşilay Rize Şube Başkanı Prof. Dr. Hasan Türüt, Yeşilay’ın çalışmaları hakkında bilgi vermek için basın mensupları ile bir araya geldi. Toplantıya yönetim kurulu üyeleri Dr. Neslihan Özçelik, İdris Pehlivan, Selçuk Beşikçi ve basın mensupları katıldı. Yeşilay’ın misyonun bağımlılıklarla mücadele noktasında toplumun tüm katmanlarında farkındalık oluşturmak olduğunu belirten Türüt, “Bu konuda anaokulundan tutun da yetişkinlere kadar topluma eğitim vermek ve farkındalık oluşturmaktır. Rize’mizde yıllarca Yeşilay faaliyet gösterdi. Yeni dönemde de bizler, çok daha etkin ve sahada olacak şekilde Yeşilay’ımızın faaliyetlerini sürdürmeyi hedefliyoruz. Bu konuda sizlerden ve herkesten katkı bekliyoruz. Özellikle Yeşilay’ımızın tanıtımı noktasında eksikliklerimiz var” dedi.

BÜTÜN KURUMLARA GİDECEĞİZ

 

 

 

Yeşilay’ın yetişkin eğitim programı hakkında bilgilendirmede bulunan Türüt, “Türkiye Bağımlılıklarla Mücadele Yetişkin Eğitim Programı, özellikle 18 yaş üstündeki vatandaşlarımızı Yeşilay’ın bu bağımlılıkla mücadelesine olayına dahil edip onlara eğitim vermektir. Bu konuda ildeki Yeşilay’ın formatör hocalarımızla yine bizim danışmanlık merkezindeki arkadaşlarımızdan katkı alacağız. Bu yılın sonuna kadar kurumlara giderek yaklaşık bin 500 kişiyi ziyaret ederek eğitim vermeyi düşünüyoruz. Bütün kurumlara gitmeyi düşünüyoruz. İŞKUR’dan başladık. Geçen hafta toplantımızı yaptık. Oradaki yaklaşık 25 çalışana eğitim verdik. Hastanelere, belediyelere, STK’lara, sendikalara ve bütün kurumlara gideceğiz” diye konuştu.

YEDAM İLK KEZ RİZE’DE KURULDU

Karadeniz’de Rize’de ilk kez Yeşilay Danışmanlık Merkezi’ni (YEDAM) kurduklarını belirterek “Merkezimiz, Sütlüce Köyünde. Pandemi nedeniyle faaliyetleri maalesef biraz sekteye uğramış olsa da hedefimiz yeni dönemde Yeşilay’ın bu danışmanlık merkezini halkımızın bütün katmanlarına tanıtmaktır. Sizden de bu konuda destek bekliyoruz. Kapsamı şu, Yeşilay 5 bağımlılık ağında faaliyet gösteriyor. Bunlar tütün teknoloji, alkol, kumar ve madde bağımlılıkları. Bunların yanında sağlıklı yaşam hakkında eğitim var” şeklinde konuştu.

BAĞIMLILAR BİZE BAŞVURSUN

Türüt, “Bizim Yeşilay Danışmanlık Merkezimiz de örneğin madde bağımlılığından düçar olmuş ailemiz var. YEDAM’a gerek telefonla gerek bizzat giderek başvuruyor. Biz danışanımızın önce düzeyini ölçüyoruz. Yani madde bağımlısı arkadaşımız gerçekten ilaç gerektiren tıbbi bir müdahale gerektiren düzeyde ise biz onu yönlendiriyoruz ve randevularını alıyoruz. Gerekirse evinde ziyaret ediyoruz. Eğer bağımlılık boyutu YEDAM’da rehabilite edilecek boyutta ise o zaman biz randevu vererek görüşmelere alıyoruz. Biz bu danışanımıza psikoterapi, sosyal anlamda faaliyetler, iş uğraş terapisi noktasında destek oluyoruz” ifadelerini kullandı.

HEDEF TOPLUMA KAZANDIRMAK

Bağımlılığın bir hastalık olduğuna dikkat çeken Türüt, “Bağımlı kardeşlerimizin rehabilitasyon süreci çok önemli. Kronik bir süreç olduğu için biz bu kardeşlerimizi topluma kazandırmak zorundayız. İş

uğraş noktasında kazanımlar elde etmesine vesile olmalıyız. İşte bu noktada YEDAM devreye giriyor. Bütün halkımızın YEDAM’ı bilmesini istiyoruz. İhtiyaç durumunda YEDAM ile ilişki içerisinde olmasını bekliyoruz.Kaçkar Devlet Hastanesi’nde sigara bırakma polikliniği var. Bu poliklinikte ilaçla tedavi olabiliyorlar. Fakat olayın psikolojik destek kısmı eksik kalabiliyor” dedi.

GENÇLER TEKNOLOJİ BAĞIMLISI

Türüt sözlerine şöyle devam etti: “İşte sigarayı bırakmak isteyen arkadaşları biz YEDAM’a bekliyoruz. Orada 2 tane klinik psikoloğumuz, 1 halkla ilişkiler uzmanımız, 1 sosyal hizmet uzmanımız var. Bırakmak isteyen arkadaşlarımızı önce hastanemize sonra YEDAM’a bekliyoruz. 6 aylık veya 1 yıllık süreçte sizi sigaradan kurtarmak istiyoruz. Yine pandemi döneminde teknoloji bağımlılığı çok ciddi bir sıkıntı haline geldi. Özellikle çocuklarımız, gençlerimiz şu anda teknoloji bağımlısı. Yine bizim danışmanlarımız, bu konuda çocuklarımıza, gençlerimize, yetişkinlerimize hizmet vermek için bekliyorlar. Yeşilay Danışmanlık Merkezimizi artık daha da işlevsel hale getirmeyi hedefliyoruz.”


Önceki Haber 
Sonraki Haber

Yorumlar

Yorum Yapın