İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ HİZMETLERİNİ YERİNE

GETİRMEK İÇİN İŞVERENLERE EĞİTİM İMKANI TANINDI

 

 

          

İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu gereği 10 kişiden az çalışanı bulunan az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde, İş Güvenliği Uzmanı ve İşyeri Hekimi çalıştırma zorunluluğu bulunan işyerlerinde  İş Güvenliği Uzmanı veya İşyeri Hekimi görevlerinden 7 ve 8 inci maddede belirtilenler hariç olmak üzere işveren veya işveren vekilleri iş sağlığı güvenliği hizmetlerini yerine getirmek için 29.06.2015 tarih ve 29401 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan yönetmelikte belirtilen eğitimi tamamlayanlar bu görevleri yapabileceklerdir. Konu hakkında açıklama yapan Rize Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Muammer BERBEROĞLU, az tehlikeli iş yerleri (bakkal,manav,kırtasiye vb) iş yerleri 01.07.2016 tarihinden itibaren zorunluluk kapsamına girecekler. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi arasında yapılan protokolle eğitimi tamamlayanlar yönetmelikte belirlenen hizmetleri yapabileceklerdir. Yönetmelikte ondan az çalışanı bulunan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde, işe giriş ve periyodik muayeneler (7 ve 8 inci madde) hariç iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin işveren veya işveren vekili tarafından yürütülebilmesine ilişkin usul ve esaslar düzenlenmektedir

"Ondan az çalışanı bulunan ve “Az Tehlikeli Sınıfta” yer alan İşyerlerindeki İşveren veya İşveren Vekillerine Yönelik İSG Sertifika Programı hk." Anadolu Üniversitesi ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı arasında 9 Ekim 2015 tarihinde İşyerlerinde İşveren veya İşveren vekili tarafından yürütülecek İş Sağlığı ve Güvenliği hizmetleri eğitim, sınav ve belgelendirme işbirliği protokolü imzalanmıştır. Bu kapsamda hazırlanan İşveren ve İşveren vekili İçin İş Sağlığı ve Güvenliği hizmetleri e-sertifika programına katılarak başarılı olan işveren veya işveren vekilleri “ ondan az çalışanı bulunan ve az tehlikeli sınıfta “ yer alan işyerlerinde, iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini yürütebilecektir.

 

Başkan BERBEROĞLU Anadolu Üniversitesince yürütülen bu sertifika programıyla, ondan az çalışanı bulunan ve “az tehlikeli sınıfta” yer alan işyerlerindeki işveren veya işveren vekillerine iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin sunumuna ilişkin uzaktan eğitim verilmesi ve bu eğitimin sertifikalandırılması amaçlanmaktadır. Böylece yönetmelikteki amaç gerçekleşecek ve söz konusu işveren veya işveren vekilleri kendi işyerlerinde bu hizmetleri yürütebileceklerdir. Anadolu Üniversitesi internet sitesinden ( https://sinav.anadolu.edu.tr/sb2/ ) 2016 Bahar Dönemi İşveren ve İşveren Vekili İçin İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri e-Sertifika Programına Başvurular 15 Ocak 2016 tarihine kadar devam edecektir. Detaylı bilgi için http://esertifika.anadolu.edu.tr/ adresinden bilgi edinilebilir. İşverenlerin mağdur olmamaları için az tehlikeli işyerleri için kanunda belirtilen 01 Temmuz 2016 tarihine kadar İş Sağlığı Güvenliği Kanunu gereği; İş Güvenliği Uzmanı veya İşyeri Hekimi hizmetleri için yetkili firmalarla anlaşmaları veya 15 Ocak 2016 tarihine kadar başvuru yaparak eğitimi tamamlamaları halinde kendi işyerlerinde İş Sağlığı Güvenliği hizmetlerini yapacaklardır.


Önceki Haber 
Sonraki Haber

Yorumlar

Yorum Yapın