RAHMİ METİN; BENİM SEVDAM RİZE

Ak parti Rize Belediye Başkan adayı Rahmi Metin: Vatandaşın lehine ne yapılacaksa ben hep orada olup toplumun emrinde olacağım

 

 

BENİM SEVDAM RİZE

 

Rahmi Metin: Ak Parti Rize Belediye Başkan adayı. Rize’ de 7 den 70’e herkesin çok sevdiği bir isim.  Metin ile siyasi yaşamından Rize’nin sorunlarını, projelerini ve yerel seçim çalışmalarını konuştuk. 2 aydır saha çalışmalarını dur durak demeden yoğun bir şekilde sürdüren Metin, Rize’ nin sorunlarını iyi biliyor. Bununla da farklı bir anlayışla halkın karşısına çıkıyor.

 

 

Sayın Metin, bize önce siyasi kariyerinizi anlatır mısınız? Nasıl başladı? Nasıl devam etti?

Rahmi Metin’in daha önce hiçbir siyasi partide üyeliği yoktu. Ak Parti kuruluğu günden itibaren Ak Partiye gönül verdim. 2004 yılında yapılan mahalli seçimlerinde il genel meclis üyesi olarak aday oldum ve il genel meclis üyeliğine seçildim. 2005 yılında il genel meclis yasası değişip seçilmişlerden biri başkan olacak yasası gelince 2005 yılından 2011 yılına kadar 3 dönem il genel meclis başkanlığı yaptım. Daha sonra 2011-2014 yılları arasında meclis üyesi olarak görevim devam ettim. Bu görev bitince daha yeni bir görev müracaatım olmadı. 2015 ve 18’ genel seçimlerinde milletvekili aday adayı oldum. O dönem nasıp olmadı. 31 Mart 2019 mahalli seçimlerinde Ak Parti tarafından Rize Belediye başkan adayı oldum. Benim siyasi sürecim böyle işledi. Ben sağ eğilimli bir ailenin içinden geliyorum. Bu yapı içinde bütünleştim. Milliyetçi, muhafazakâr ve demokrasiye inanmış bir şahsiyet olarak yolumuza devam ediyoruz. Bu süreç içinde bir çok sivil toplum örgütlerin de görevlerde bulundum. Hayatım boyunca Rize için ne varsa hepsinin içinde olan biri olarak bugüne geldim. Benim için siyaset her zaman şudur. Doğru bildiklerimi hakkaniyet içinde bildiklerimi yaparım.

  

Rize’ de Rahmi Metin’e karşı büyük bir sevgi var. Çok seviliyorsunuz. Vatandaş oyumu bizim Rahmi’ye’ vereceğim diyor. Bunu neye bağlıyorsunuz? Sorumluluğunuzu artırıyor mu?

 

Hayatının tamamını Rize’ de yaşayan b Aranızdan biri olarak çıktığım içindir. Geçmiş yıllarda hep dışarıdan geliyor diye bir psikoloji vardı. Bu da bir rahatsızlık veriyordu. Neden içimizde yaşayan birini buraya getirmiyoruz diye. Ben hep şunu söylüyorum. Bu şehirde yaşayan insanlar problemlerini kendi çözebilsin ki çözebilme kabiliyetleri artsın. Biz buna hazırız ve arkadaşlarımla beraber bu kapasitedeyiz. İnsanlar sokak ta gezip derdini anlatan kişiyi arıyor. Bu bunun teveccühüdür. En büyük artı yerinden birinin olmasıdır. Elbette bu da daha fazla sorumluluk yüklüyor.

 

Rahmi Metin, siyasi yaşamı içinde kendine bir hedef belirleyip bu hedef doğrultusunda mi hareket etti? Yoksa akış içinde mi ilerledi.

 

Ben kendime her zaman insan olmayı hedef edinerek tamamen akış içinde ilerledim. Çocukluğumdan itibaren etrafımdaki insanları gözetleyerek iyi rol modeller kimlerse onları örnek aldım. Ben siyasette belli bir makam ve mevkii hedeflemenin çok sağlıklı bir şey olduğunu düşünmüyorum. Çünkü o zaman o hedefe kilitli kalırsınız. Hedeften önce iyi bir insan olmaya çalıştığınızda başarılı olursunuz. Bunu yapınca zaten o mevkiler size gelecektir.

  

Rize’yi yapısıyla birlikte çok iyi tanıyorsunuz ve biliyorsunuz.  31 Martta seçildiğiniz taktirde Rami Metin Rize Belediye başkanı olarak farkını ve farkındalığını nasıl ortaya koyacak?

 

Öncelikle bizim son 30-40 yılımızı insan karakteri olarak tahlil etmemiz lazım. Rize öyle bir şehir ki, siyasette, ticarette, bürokrasisinde, sanatta, sanatçıda her alanda Rize dışına çıkmış çok başarılı insanlarımız var.   Ancak Rize’ de bu başarı sergilenemiyor. Yada birbirimizi eleştirmekten başarılı olan kısmı da göremiyoruz. Bunu çok iyi karakterize etmemiz lazım. Biz ne yapacağız. Ben büyük vaatler ve projelerle yola çıktığımı söylemedim. Çünkü insanlarımız bunları çok gördüğünden buna pirim vermiyorlar. Bizim Rize’ de şunu yapmamız lazım. Bir plan ortaya koymalıyız. Problem odaklı düşünmekten ziyade çözüm oraklı düşünmeye gitmeliyiz. Biz hep problem ve mazeret üretiyoruz. Peki mazeret üretilmeden çözüm oraklı kısım nedir? Rize son 20 yılda nüfusu 30-40 bin arttı. Bunula da trafik, yollar, caddeler, kentsel dönüşüm sorun olarak görülüyor. Bizim nüfusumuz 200-300 bin olduğunda da şimdiden planlamamız lazım. Profesyonel ekipler den yarım alarak şimdiden gelecek 20 yılın planlamasını yapıp şekillendirmeliyiz. Rize’yi yeniden şekillendirip şehir planına göre imar, tarım, turizm ve sosyal donatı alanları nereler olacak. Sanayi alanları nede oluşacak. Tüm bunları masaya yatırıp Rize’nin gelecek hedeflerini ortaya koymak zorundayız.  Ben bunları yapacağım. Ben 31 Marttan sonra ilk yılı Rize’ de trafik ve ulaşım yılı olarak ilan edeceğim. Üst kesimlerden sahile inerken insanlarımızın şehirle buluşmadan o bölgelerde otoparklar oluşturmamız lazım. Tabi mahalle otoparkları. Rize merkezde 53 plakalı 47 bin tane araç var. İlçelerden günlük çıkabilenler buna dahil değil. Bunu göre alt yapıyı oluşturmalıyız.  Sosyal donatı alanlarını şekillendirmemiz lazım. Sosyal donatı alanları insanlarımıza nefes aldırıyor. Tesisleri çoğaltmalıyız. Bunları yaparken kentsel dönüşümle ilgili lokal planlarımız olması lazım. Tophanede, çarşı mahallesinde, yeni köyde lokal noktalar oluşturmalıyız. Ev ödevlerimizi adım adım yapacağız. Rahmi Metin olarak farkındalık ne olacak derken biz bir ev ödevi ortaya bırakacağız ve Rize’ nin buradan ilerlemesini sağlayacağız. Bununla da Rize gelecekte istediğimiz bir il olarak karşımıza çıkacaktır.

 

Rize’ de çok tartışılan Belediye blokları var. Bunlarla ilgili düşünceniz nedir?

 

Bloklar benim de gündemimde. Düşüncemiz Belediye bloklarını esnafımızla birlikte oturup konuşacağız. Nasıl yapabileceğimizi onlarla istişare edeceğiz. Özellikle alt katlardaki dükkan ve iş yeri sahipleri ile konuşacağız. Onlara bir yıllık periyodda başka bir yer göstereceğiz. Buralarla ilgili yerlerimiz de var. Bununla da çok hızlı bir şekilde Belediye bloklarını yıkıp, yerlerine oto parkları ve dükkanları ile beraber yenilerini yapmalıyız. Elbette bunlar şuanda belediye bütçesiyle yapılacak işler değildir. Şahıs malları da olduğundan onlarla da konuşup daha güzel imkan sağlamak istiyoruz. Bunu ivedilikle yapacağız. Ayrıca teleferik projesinden yeni terminal binasına kadar yapılacak ne varsa yapacağız.  Gençler ve çocuklar içinde eğlence yerleri de gündemimizde var.

 

Şehirlerin değişim ve dönüşüm göstergesi olan dış cephe kaplaması ve yöresel mimarı ile Rize’ nin çehresinin değişmesi gündeme gelecek mi?

 

Bu konuda yapılmış çalışmalar var. Cephelerin değişmesi, cephelerde yer alan klimalar ve yazıların düzenli hal gelmesi için gerekeni yapacağız. Özellikle görünen turizm yerlerinde ve belirle bölgelerde bunları geliştirerek yapacağız. Vatandaşlarımızla iş birliği içinde olarak onların desteğiyle bu dokunuşları yapıp farkındalığı oluşturacağız. Ayrıca kış aylarında başka şehirlerden insanları Rize’ ye nasıl getirebilmek için neler yapacaklarımızı düşüneceğiz.  Kış turizmine ağırlık vereceğiz. Bunu çeşitlendirerek yapmak istiyoruz. Ekonomik canlılık için esnafımızın da en çok istediği budur.  Ben Rize’ de Belediye başkanlığının ötesinde tüm Sivil Toplum örgütleri ile oturup bakış ve zihniyet değişikliğini nasıl değiştiririz noktasın dada çok şeyler yapacağımızı düşünüyorum. Rize Rusya’ ya açılan bir çıkmaz sokaktan çok Orta doğu ve orta Asya’ ya açılan büyük bir kapıdır zihniyeti ile bakacağız. Başka şehirlerden ve devletlerden ticaret koridorunu nasıl açabiliriz. Limanımızı nasıl genişletebiliriz. Lojistik bölgeyi nasıl harekete geçirebiliriz. Ovit’i daha da fazla nasıl canlandırabiliriz. Tüm bunlar STK larla oturup konuşarak  bir ev ödevi şeklinde üzerine gitmemiz gereken meseselerdir. Bunları yapabilirsek Rize’ de çok iyi noktalara gelebiliriz.  Bir çok alanda bizim yapmamız gereken çok şey var.

  

Bugün Rize’ den 600 Trilyon çay toplamak için Rize’ ye gelen Gürcistan vatandaşlarına gidiyor.  Rize’ ye böyle bir para girecek başka bir sektör var mı. Elimizdeki paraları elimizle veriyoruz.  Bu paranın Rize’ de kalması için bir çalışma var. Belediye olarak direk dahil olacağımız işlere dahil olacağız. Fikir bazın dada dahil olacağız. Direk ve en direk yapacağımız çok şey var. Biz bir çok şeyi problem olarak görüyoruz. Çözüm odaklı olarak görmeliyiz. Herkes taşın altına ileni koyarak çözüm odaklı olarak çalışmalıyız.  Şehirlerin kent kültürü nünün oluşması kültür ve turizm eksenli çalışmalarımızda olacaktır. Çay müzesi, Şehir müzesi, Denizcilik müzesi. Rize’ nin karakterini yansıtan müzelere sosyal donatı alanları içerisinde bunlara ihtiyacımız var.

 

Bir eğitimci olarak sosyal belediyecilik anlamında gençlerle ilgili düşünceleriniz nelerdir?

 

Gençlerle ilgili yaş yaş ve kategorik olarak ayırarak kültür ve spor etkinliklerini artıracağız.  Belediyenin amatör branşlara ve değişik alternatif spor Dallarına destek vereceğiz. Gençlerimizi bunlara yönlendireceğiz. Yine kültür etkinlikleri içinde yer almalarına sağlayacağız. Tiyatrodan sanat ekinliklerine kadar rol aldıkça daha fazla kimlik bulacaklardır. Bu konuda çalışmalar yapacağız. Yaz ve kış sporlarına yönelik farklı alternatifleri gençlerimizle oturup konuşarak ortak karar vereceğiz. Bunun için de Milli etiğimden sağlık müdürlüğüne kadar ortak hareket edeceğiz.

  

Rize Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın memleketi. Bunun yanı sıra sizinle de çok büyük bir beklenti oluştu. 31 Mart seçimlerinde bir rekor daha kırılır mı?

 

Ben yüzde 50 artı 1’e hedefliyorum. Öncelikle Rize deki vatandaşlarımız bize bu görevi versin. Burada önemli olan rakamların yukarıda aşağıda olmasından ziyade 5 yıl sonra ben Rahmi Metin olarak iyi bir şekilde iyi hizmetler yaparak ayrılabilirsem yara dana dua edeceğim. Sınavı atlattık diye.  Çünkü insanların eklentisinin ne kadar yüksek olduğunu görüyorum. Bunu da hep beraber yapacağız. Ben Rize şehrinin sokaklarını dert edinen biriyim. Daha fazla dert edinmeye de devam edeceğim.  Tabi ki öncelikle de büyük bir planımız ve yol haritamızın olması lazım. Yapacağımız yol haritası bizim anayasamız olacak. Sihirbaz eliyle bir şey değişmez. Rize’ nin nüfusu 120 bin. Belediyenin bine yakın personeli var. Belediyeyi daha rantabıl hale getirmez lazım. Aktif bir şekilde daha işler hale gelmesi içinde bizim üstümüze çok şey düşüyor.  Kar getirmeyen unsurlarını kar getirir hale getirmemiz lazım. Gelir getirici işler lazım ve ben bu konuda çok farklı şeyler düşünüyorum. Belediyemize mevcut gelirlerin dışında yeni gelirler sağlarsak oralardan farklı imkanlara ve icraatlara doğru geçebiliriz.

 

Rahmi Metin olarak ben bugüne kadar olduğu gibi seçildikten sonrada hep sokaklarda olacağım. Vatandaşın lehine ne yapılacaksa ben hep orada olacağım. Benim için önemli olan toplumun genel olarak memnun olması. Bunun içinde toplumun emrinde olacağım.

AJANS53.COM ÖZEL

YASAL UYARI: BU HABER AJANS53.COM TARAFINDAN YAZILMIŞTIR. KAYNAK GÖSTERİLMEDEN KULLANILMAZ


Önceki Haber 
Sonraki Haber

Yorumlar

Yorum Yapın