4,5 yaşındaki kardeşi sayesinde 17 yaşındaki ağabey hayata tutunacak?‏

Sadece 4,5 yaşında olan ve boy/kilo/yaş açısından uygun olamayacağı düşünülen küçük donör, 17 yaşındaki erişkin ağabeyine hayat verdi. Bayındır Ankara Söğütözü Hastanesi’nde ön çalışmaları titizlikle sürdürülen operasyonun ilk aşamasında, 4.5 yaşındaki donörden yeterli sayıda kök hücre toplandı. Daha sonra, sıvı azot içerisinde eksi 196 derecede muhafaza edilen kök hücre, başarılı bir işlemle 17 yaşındaki ağabeye nakledildi.

 

 

Operasyon, Bayındır Hastanesi Erişkin Hematoloji ve Kök Hücre Nakil Merkezi sorumluluğunda ve Çocuk Hematolojisi, Anestezi, Algoloji bölümlerinin desteği ve aferez ekibiyle çok ayrıntılı bir şekilde planlandı.

Bayındır Ankara Söğütözü Hastanesi, Hematoloji ve Kök Hücre Nakli Merkezi Başkanı Prof. Dr. Ali Uğur Ural hazırlık süreçleri ve nakil işlemiyle ilgili olarak şunları söyledi: "Lösemili vakalarda allojeneik (bir başkasından) kök hücre nakli yapabilmemiz için vericiden yeterli sayıda kök hücre toplanabilmesi esastır. Kök hücre sayısı da hastanın ağırlığına göre belirlenir. Yeterli sayıda kök hücre toplanamadığı takdirde, alıcıda daha önceden lösemik hücreleri yok etmek ve bir kemik iliği boşluğu oluşturabilmek için yüksek dozda radyoterapi ve kemoterapi uygulandığı için, alıcının kan değerlerinin düzelmesi (engraftment) sağlanamaz. Bu nedenle boy/kilo/yaş açısından da uygun vericilerin olması tercih sebebidir.

 

17 yaşındaki ve Akut Lenfoblastik Lösemi'li hastamızda ise kök hücre vericisi olarak, 4.5 yaşındaki kardeşi doku uyumlu çıktı. Bu yaştaki bir verici elbette çocuk hastalarda kullanılabilir. Ancak, erişkin yaştaki ağabeyinde kullanılmak üzere 4.5 yaşındaki bir çocuktan kök hücre toplaması gerçekten çok zordu. Bu şekildeki bir girişim tüm ekip açısından ayrıntılı bir hazırlığı gerektirdi. Anestezi altında 3-4 saat süren bir işlemle vericimizin kanında dolaşan (dört günlük bir ilaç tedavisiyle kök hücreler kemik iliğinden damar içerisine çıkarıldıktan sonra) kök hücreler toplandı. Ayrıntılı hesaplamalarla toplanan hücrelerin hastamızın ağırlığına göre yeterli sayıda olduğuna kanaat getirildi. Toplanan hücreler kullanılıncaya kadar sıvı azot (-196 C) içerisinde donduruldu. Altı gün süren ön hazırlık tedavisi ve yaklaşık 5 saat süren başarılı bir işlemle nakli gerçekleştirdik” dedi.

 

 

Ali Uğur Ural kimdir?

 

 

 

Prof. Dr. Ali Uğur URAL 1960’da Ankara’da doğan Ural, 1985 yılında Gülhane Askeri Tıp Fakültesi’nden ikincilikle mezun oldu. 1993 yılında İç Hastalıkları Uzmanı, 1995 yılında da Hematoloji Uzmanı olan Ural, 1996 yılında Yardımcı Doçent, 1998 yılında Doçent, 2004 yılında da Profesör oldu. Uzmanlık alanları Otolog ve Allojeneik Kök Hücre Nakli, Mezankimal Kök Hücre Farklılaştırılması ve Klinik Uygulamaları, Multiple Myeloma, Akut ve Kronik Lösemiler, Lenfomalar, Kemoterapötik İlaç Etki Mekanizmaları olan Ural, Uluslararası Kemik İliği Transplantasyon Kurumu, Türk Hematoloji Derneği, Türk Biyokimya Derneği, Hücresel Tedaviler ve Rejeneratif Tıp Derneği, Moleküler Kanser Araştırma Derneği, Avrupa Kanser Araştırma Derneği, Hücre Ölümü Araştırma Derneği ve Lösemi- Myeloma Derneği üyesidir. Prof. Dr. Ali Uğur Ural halen Ankara Özel Bayındır Hastanesi Hematoloji ve Kök Hücre Nakli Merkezi Başkanı olarak görev yapmakta.

 

 

 

Bayındır Hakkında

 

1992 yılında, o zamanki adıyla Bayındır Tıp Merkezi ile hizmet vermeye başlayan Bayındır Hastanesi, kısa sürede, sağlık alanında referans kurum haline gelmeyi başarmıştır. Bunda, tam zamanlı çalışan rafine hekim kadrosu yanı sıra, hedeflenen nitelikli hizmet anlayışını sağlamak için kurum tarafından özümsenen temel değerler de son derece önemli rol oynamaktadır. Etik değerlere saygılı, kanıta dayalı tıp ve hasta odaklı hizmet anlayışıyla her yeni gün daha iyiye ulaşmayı kurumsal kültürünün temel ilkesi olarak kabul eden Bayındır Sağlık Grubu, Bayındır Hastanesi Söğütözü ile başlayan bu anlayışı, kısa sürede Bayındır Hastanesi Kavaklıdere, Bayındır Diş Klinikleri, Bayındır Hastanesi İçerenköy ve Bayındır Tıp Merkezi Levent’te de başarıyla uygulayarak, vermekte olduğu sağlık hizmetinin etki alanını genişletmiştir.


Önceki Haber 
Sonraki Haber

Yorumlar

Yorum Yapın