KİMLER KADRO ALDI ?

Maliye Bakanı Naci Ağbal, taşeron işçilerin kamuda istihdam edilmesine yönelik düzenlemenin ayrıntılarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

 

Ağbal, kamu idareleriyle belediyeler ve il özel idarelerinde yaklaşık 720 bin asıl ve yardımcı iş yapan taşeron personelin kapsama girdiğini kaydetti.

Taşeron firmada çalışan elemanların, kamuda "özel sözleşmeli personel" statüsünde istihdam edileceklerini bildiren Ağbal, bu kapsamda çalışacaklarla ilgili yeni istihdam edecekleri pozisyonun kapsamını, çalışma koşullarını, mali ve sosyal hakları ve yükümlülükleri düzenleyeceklerini ifade etti.

1 KASIM 2015'TEN ÖNCE İŞE GİRENLER YARARLANACAK

Kapsama dahil personelin 1 Kasım 2015'ten önce işe girmiş ve halen çalışmaya devam ediyor olması gerekecek. Bu kişiler, devlet memurluğuna atanmak için aranan şartları taşıyacak. Emekli aylığı almaya hak kazanmış ya da 65 yaşını doldurmuş taşeron işçi düzenlemeden yararlanamayacak.

Kamuda tam zamanlı hizmet veren taşeron işçi, düzenlemeden yararlanacak, kısmi zamanlı çalışanlar ise bu haktan faydalanamayacak.

SINAV YAPILACAK

Kamuya alınacak personelin 12 ay boyunca görev yapıyor olması şartı aranacak. 3, 6 ay gibi geçici hizmetler kapsamında çalıştırılan personel kanun kapsamına girmeyecek.

Kamuya geçişte kişinin mesleği ve kamu hizmetini yapabilmesi için gerekli bilgi ve donanıma sahip olup olmadığını belirlemeye yönelik sınav yapılacak. Sınavın ayrıntıları tasarıda belirlenecek.

MEVCUT AYLIKLAR ÜZERİNDEN MAAŞ VERİLECEK

Kapsama giren personel, yasa çıktıktan sonra 1 ay içinde talepte bulunacak. İlgili kamu kurumları başvuruları aldıktan sonra şartların oluşup oluşmadığını değerlendirecek, devlet memuru olmanın gerektirdiği güvenlik araştırmaları da ayrıca yapılacak.

Kamuya alınan personele, şu anda aldıkları aylık üzerinden maaş verilecek. Bu kişiler hangi kurumun, hangi biriminde, hangi işi yapıyorlarsa aynı işi yapmaya devam edecek. Bu kişilerin görev yerlerinde değişiklik yapılmayacak.

720 bin taşeron çalışanın merakla beklediği kadro düzenlemesinden kimler, hangi koşullarda yararlanabilecek, cevapları bu haberde...

FARUK ERDEM

Hükümetin seçim öncesi verdiği sözü tutarak kamudaki 720 bin taşeron çalışana kadro yolunu açması heyecan yarattı. "Asıl-yardımcı iş" ayrımı yapılmadan kamu kuruluşlarındaki 720 bin çalışan kadroya alınacağı belirtilirken Yeni Asır Gazetesi yazarı, ekonomist Faruk Erdem, yeni uygulamayla ilgili merak edilen tüm ayrıntılara ve bu kapsamda kimlerin kadroya geçirileceğine açıklık getirdi. İlk çalışmada 200 bin kadar asıl işi yapan taşeron işçinin kadroya geçmesi planlanmıştı. Fakat son çalışmayla birlikte kamuda görevli taşeronların tamamı kamu çalışanı haline gelecek. Bu çerçevede bazı şartlar da getirildi. Özellikle memurluk yapanlar açısından sınavın söz konusu olacağını belirten Yeni Asır Yazarı Faruk Erdem, "Kamuya geçişte kişinin mesleği ve kamu hizmetini yapabilmesi için gerekli bilgi ve donanıma sahip olup olmadığını belirlemeye yönelik sınav yapılacak. Sınavın ayrıntıları tasarıda belirlenecek. Böylece 'memur işi yapan' personelin bunu gerçek anlamda yapıp yapmadığı da ölçülmüş olacak" dedi. Erdem, bu uygulama için hazırlanan kanun tasarısının 1-2 hafta içinde Meclis'e gelmesini beklediklerini de dile getirdi.

Düzenleme kimleri kapsıyor?

►Taşeron firmada çalışan elemanlar, kamuda "özel sözleşmeli personel" statüsünde istihdam edilecekler. Mali ve sosyal hakları da bu şekilde düzenlenecek.

►Kamuya geçecek personel için 1 Kasım 2015'den önce işe girmeleri şartı konuluyor. Ayrıca halen çalışıyor olması da gerekiyor.

►Kadroya 12 ay sürekli çalışanlar ve personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde çalışanlar geçecek. Bir yerde anahtar teslim götürü hizmet yapılıyorsa, kaç personelin çalışması gerektiği sözleşmede belirtilmemişse burada çalışan taşeronlar kapsama girmeyecek.

►Güvenlik, temizlik personeli gibi yardımcı personel, Sağlık Bakanlığı'nda, üniversitelerde yardımcı hizmetlerde çalışanlar, kamu idarelerinde hemşire, büro görevlisi, bilgi işlemci gibi asıl işleri yapanlar düzenlemeden yararlanacak.

►Kadroya geçecek personel devlet memurluğuna atanmak için aranan şartları taşıyacak.

►Emekli aylığı almaya hak kazanmış ya da 65 yaşını doldurmuş taşeron işçi düzenlemeden yararlanamayacak.

►Taşeron işçiler atanmaları halinde geçmişe dönük hak talebinde bulunamayacak.

►Belediye ve il özel idarelerinde kapsama dahil olacak taşeron personel, bu kurumların şirketlerinde istihdam edilecek.

►Kapsama giren personel, yasa çıktıktan sonra 1 ay içinde talepte bulunacak. İlgili kamu kurumları başvuruları aldıktan sonra şartların oluşup oluşmadığını değerlendirecek, devlet memuru olmanın gerektirdiği güvenlik araştırmaları da ayrıca yapılacak. Kamu kurumları daha sonra kaç kişiyi istihdam etmek istiyorsa ilgisine göre Maliye ya da İçişleri Bakanlığı'na bildirecek.

►Kamuda istihdam edilecek taşeron personelle "özel sözleşmeli personel" pozisyonunda 3'er yıllık sözleşme yapılacak. Sözleşme dönemleri her 3 yılda bir yenilenecek.

►Kamuya alınan personele, şu anda aldıkları aylık üzerinden maaş verilecek. Bu kişiler hangi kurumun, hangi biriminde, hangi işi yapıyorlarsa aynı işi yapmaya devam edecek. Bu kişilerin görev yerlerinde değişiklik yapılmayacak.

►Söz konusu kişiler, mali hakları bakımından 4/B (sözleşmeli) kapsamındaki sözleşmeli personel gibi memurların toplu sözleşme düzenine tabi olacaklar.

►Taşeron çalışanlar, kamuya geçtikten sonra emeklilik sisteminde 4/A(SSK) kapsamındaki personel gibi değerlendirilecek.


Önceki Haber 
Sonraki Haber

Yorumlar

Yorum Yapın