GERÇEK DEMOKRASİ ZAMANI

GERÇEK DEMOKRASİ ZAMANI
GERÇEK DEMOKRASİ ZAMANI

Bundan sonra ilk seçimde Türkiye’de belki de ilk defa seçmen tamamen özgür düşünceleri ile rahatça oy kullanabilecek.

Hemen konuyu açalım; bundan önceki seçimlerde (tek partili düzeni yada açık oy gizli tasnif saçmalığını saymıyoruz) özellikle %10 barajından dolayı pek çok seçmen oyum boşa gitmesin mecliste karşılığı olsun düşüncesiyle yada sırf hiç istemediği bir parti kazanmasın düşüncesi ile daha az istemediği bir partiye oy vermek zorunda kalabiliyordu. (Hatta 1 kasım seçimlerinde sırf ekonomi bozulmasın diye Ak partiye oy veren CHP liler biliyorum.) Yine aynı şekilde bölgesinde hiç istemediği milletvekili adayları olmasına rağmen belki de rakip partinin adayını beğenmesine rağmen tercihini çokta istemeyerek ait olduğunu hissettiği partiden yana kullanıyordu.

Peki, artık ne oldu?

Bundan sonra Cumhur Başkanı ve milletvekilleri için ayrı ayrı oy kullanacağız. Böylece ülkeyi yönetmesini istediğimiz lideri ayrı onu denetleyecek ve kanun yapacak  ( genel bütçe hariç) vekilleri ayrı seçeceğiz. Örneğin bir daha ki seçimlerde sayın cumhurbaşkanımız muhtemelen %50 yi aşarak ilk turda rahat seçilecek belki ama AK parti belki de %35 lerde kalabilecek ( ayrıntıya belki ileriki yazılarda gireriz) ama koalisyon ihtimali olmadığı için hiç kriz olmadan (siyasi kriz ) ülke yönetilecek.

İşte tam bu noktada… 

 

Ülkemizde belki de ilk defa gerçek demokrasiye geçmek için önümüzde hiçbir engel yok.

Gerçek demokrasi yani; millet vekillerini tamamen halkın seçtiği bir seçim sistemi.

Bu konuda uygun pek çok (dar bölgeden – kademeli seçime) model var. İşi en az maliyetle en basit ve en kısa zamanda şöyle hallede biliriz; (adımlar halinde anlatırsak)

  1. Milletvekili aday adayları herhangi bir partiye başvururlar.
  2. Parti tarafından kendilerine uygun olarak kabul edilen tüm adaylar istediği bölgeden sayı sınırlaması olmaksızın aday gösterilir. (her milletvekili adayına bir numara verilir. (örneğin Ahmet :1 Bünyamin:11 Ekrem:111)
  3. Bu listeler ve numaralar seçim kuruluna bildirilip tüm kamuya ilan edilir.
  4. Her aday kendi seçim bölgesinde kendi numarası ile çalışır.
  5. Seçim zamanı vatandaş önce partiye oy verir sonra parti ambleminin altında o bölgede kaç milletvekili başvurusu varsa orda yazan rakamlardan bir tanesini yuvarlak içine alacak böylece hem partisini hemde adayını özgürce belirlemiş olacak.
  6. Önce parti oyları sayılacak hangi partinin o bölgeden kaç tane milletvekili çıkardığı hesaplanacak sonra tercihli oylar sayılarak kimlerin milletvekili olduğu belli olacak. Örneğin A partisi Trabzon’dan 3 milletvekili çıkardı diyelim tercihli oylara bakılarak o partiden en fazla oyu almış ilk 3 kişi Trabzon’dan o partinin milletvekili olacak.
  7. Oy pusulasında son sıra “bağımsız aday” başlığında olacak ve o bölgeden isteyen bağımsız aday olacak bağımsız adaya oy vermek isteyen önce parti amblemi gibi olan bağımsız amblemine mührü vuracak sonrada altında tercih etmek istediği bağımsız adayın numarasını yuvarlak içine alarak seçecek. Böylece bağımsızlarda bir parti gibi seçilebilecek.

Bu zamana kadar böyle sistemleri önerdik ama partilerdeki (hemen her partide az yada çok mevcut) bazı kişiler sıcak bakmadı niye en önemli sebebi böyle bir seçim sisteminde parti yönetimi ve başkanı, aday belirleme noktasında etkisiz kalacak partinin değil halkın seçtiği vekil olacak.

Ama artık siyasi partiler bu yada benzeri bir siteme geçmek zorundalar aksi takdirde halk kendisi geçer. Nasıl mı?

Nasıl olsa başkanlık sistemine geçildi (yeni cumhurbaşkanlığı sistemi)vatandaş istediği başkan adayına oy verir. Sonrada vekil için oyunu gider istediği bağımsız adaya verir. Kesin olarak bir şey söyleye biliriz eğer seçim sistemi değişmezse pek çok partiden listeye giremeyenler ve hariçten pek çok bağımsız aday çıkacaktır. Artık koalisyon sıkıntısı olmayacağına göre vatandaş korkusuzca istediği bağımsız adaya da oyunu verebilir. Kaldı ki yeni sistemde vekillere çok iş düşecek kanun yetkisi sadece mecliste ve öneriyi de vekiller verecek 1 vekil bile olsa mecburen çalışacak. (yoksa en fazla bir dönem seçilir.)

Sözün özü dün yeni cumhurbaşkanlığı sistemi ile beraber aslında gerçek demokrasiye de geçmiş olduk. İsterse partiler yapsın istemezlerse halk zaten bunu sandık başında yapacaktır.

Gerçek demokrasimiz HAYIRLI OLSUN.


Önceki Haber 
Sonraki Haber

Yorumlar

Yorum Yapın