20 YILLIK RİTMİK DARBELER

20 YILLIK RİTMİK DARBELER

 

Ülkemizin hatırlayabildiğim tarihinde keskin virajlar dikkatimi çekti. Çok önemli olaylarla birlikte genellikle ekonomide altüst oluşlar yaşadık. 1960 darbesi Menderesin İdamı ile kamufle edilen anayasal ve yasal düzenlemeler bir rant ilişki düzeni oluşturma ile sonuçlandığını bilmeyen var mı? Üretim ekonomisine geçişin hiçbir izi uygulaması yok. 1980 24 Ocak kararları ve hemen ardından askerin idareye müdahalesi 12 Eylül 1980 darbesi Aradan geçen zamana dikkat edin.

20 yıl! Üretim ekonomisine geçişin hiçbir izi uygulaması yok! Binlerce gencimizi kaybettiğimiz iç kargaşa darbeye hazırlık evresiymiş, şimdilerde idrak ettik. Çıkarılan yasalarla ve oluşturulan anayasa ile modern anlamda sivilleşen askerin nemalanma, serbest piyasa şartlarına adapte olma, uyum sağlama girişimleri ülkeyi 2001 krizine taşıdı! Bankaların içi boşaltıldı, vatandaş yoksulluğun pençesinde inim inim inledi. Bedelini asker değil siyasiler hatıradan silinerek ödediler. Üç siyasi parti seçimlerde baraj altına kaldı silinip gitti. Aradan yine 20 kusur yıl geçmişti. Üretim ekonomisine geçişin hiçbir izi yine yok! Geldik bu güne! Bir senede dolar 7 liradan 14 lirayı çıktı. Aradan yine tam tamına 20 küsur yıl geçti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bir devrin sonuna geldiklerini ilan etti. İktidar olduktan tam 19 yıl sonra, son krizden tam 20 yıl sonra faiz sarmalından çıkışın reçetesini açıkladı. Bütün suçu faiz temelli ekonomik durumun düşük kur yüksek faiz sarmalının ülkeyi bu hale getirdiğini açıkladı, altı ayda durumu düzelteceğini beyan etti. Asgari ücretin tuz gibi eridiği bir dönemde, emeklinin parasının pul olduğu bir durumda yeni reçeteyi açıkladı ve iyileştirmelerden bahsetti. Yapabilir mi? En alt gelir gurupları ve orta direk diye tabir edilen cenahta yaşanan kayıplar telafi edilebilir mi? Muhalif kanatta kısır gündem değiştirme çabaları dışında tık yok. Yaşananları seyre dalmışlar. Yani çare yine Erdoğan’da, onun açıklayacağı reçetelerde. Ritmik bir şekil almış 20 yıllık yıkımlar devam mi edecek, yoksa denildiği gibi değiştirilen makasla ülke bu dolar faiz sarmalından çıkabilecek mi? Ortada o yıllarda olduğu gibi olumsuz bir tablo ben göremiyorum.

Ülke zaten uzun yıllar süren bir savaşın içinde. Yedi cephede askerimiz mücadele ediyor. Devletimiz milyarlarca parayı terör belasında kurtarmak için harcıyor. Ekonomide çift haneli gelişmeler yaşıyoruz. Kargaşa yok, anarşi yok, terörün beli kırılmış durumda. Kasada para var bir şekilde! Yani olağan üstü bir durum yok. Hiçbir malın bugüne bugün eksikliği karaborsası yok. Krizler olur ama böylesi hiç olmamış! Diğerleri bir şey diyemediğine göre Erdoğan’a inanmak zorundayım. İnşallah ülkemiz periyodik bir hal alan 20 yıllık ritmik darbeleri bertaraf eder. Selam ve dua ile 7.12.2021

Metin TOPÇU


Önceki Haber 
Sonraki Haber

Yorumlar

Yorum Yapın