KALKINMANIN TEMELİ TREN YOLLARI

 

KALKINMANIN TEMELİ TREN YOLLARI 

Gelişme sancıları çeken ülkemizde yönetenlerin tercihleri çok büyük önem arz ediyor. Planlı bir şekilde doğru hamleler yapılmaz ise dünyada yaşanan gelişmeye paralel bir kalkınma asla olamaz. 

Cumhuriyet hükümetleri batının yanlış yönlendirmesi ile tercihlerini doğru yapmadığı kanaatindeyim. 

Temel alt yapı yatırımlarında önceliğin yıllar yılı kara yollarına verilmesi lojistik imkânların darboğaza girmesine sebep olmuş artan taşıma maliyetleri hızlı kalkınmamızın önüne aşılmaz setler oluşturmuştur. 

Avrupa ve dünyayı incelediğimizde kalkınan, ileri giden ülkelerin yolcu ve yük taşımacılığında demir yoluna ağırlık verdiği ve tamamlamandan asla başkaca bir arayışa girmediklerini görüyoruz. 

Yaptığımız binlerce kilometre bölünmüş yola karşılık paralelinde gelişmeyen demir yolu ağımız maliyetlerimizi önemli oranda artırmış ve az gelişmişlik prangasında boğulup gitmişiz. Gelinen noktada Karayollarımız artık çözüm olmaktan çıkmış durumdadır. Aklın yolu ve dünya örnekleri Devletin bütün gücüyle demiryoluna ağırlık vermesi gerektiğini adeta haykırıyor. Bütün gelişmiş ülkelerin ulaşım tercihi demiryoludur. Aynı şekilde lojistik taşımacılık ta demiryolu!  Bunu başka yolu yok. Kar, buz, sis vs hiçbiri engel değil. Yüzlerce TIR kamyon işini bir tek tren görebiliyor. Aynı şekilde yüzlerce otobüs minibüsün işini bir hızlı tren görüyor. 

Karadeniz, ülkemizin cennet köşesi maalesef demir yolunda en fakir bölgemizdir. Faal Olan Zonguldak bağlantısı dışında koskoca bir bölgenin demir yolundan mahrum olduğunu fark ederiz. Ki kara yollarında bile en fakir bölgelerdeniz. Mesela hala Karadeniz’i boydan boya geçen bir otobana sahip değiliz. Bölünmüş yollar resmen iflas etmiş durumda, yetmiyor! 

Bütün Türkiye’nin karayolu meselesi halledilmişse o zaman Karadeniz de behemehâl bu imkana kavuşturulmalıdır. Eğer mutlaka Karadeniz’de ulaşım adına bir yatırım gerekiyorsa ki öyledir, acilen demiryolu taşımacılığına yönelmek lazımdır. 

Bu konuda yapılacak tercih hatasının telafisi yok. 

O neden Öncelikle Samsun’u Tren ağına dahil ettikten sonra Samsun Sarp demir yolu hayata geçirilmelidir. 

Liman ve Hava limanları tamam olan bölgemizin acilen demiryoluna ihtiyacı vardır. Hiçbir söylem ve eylem demir yolunun yerini tutamaz. 

Karadeniz’de altyapı yatırımları gecikmelide olsa demir yolu ile devam etmelidir. Bu noktada yapılacak hatanın telafisi yoktur. 

Maliyetleri bakımından birçok eleştiriye konu olan yatırımların bir tanesi de hata olarak Karadeniz’e yapılsın. 

O zaman bir bölgenin ne kadar hızlı kalkındığını görmek mümkün olacaktır. 

Karadenizliler devletinden bu hayatı meselesinin çözülmesini beklemektedir. 

Selam ve dua ile… 

Metin TOPÇU 

9.1.2022 


Önceki Haber 
Sonraki Haber

Yorumlar

Yorum Yapın