SUBAŞI’IN KONFERANSINA RİZE YURTKUR ÖĞRENCİLERİ YOĞUN İLGİ

PROF.DR. SUBAŞI’IN KONFERANSINA RİZE YURTKUR ÖĞRENCİLERİ YOĞUN İLGİ

 

 

Türk İslam sanatları ve Hat sanatı alanında ulusal ve uluslararası alanda ülkemizin hattatlarından olan, Prof. Dr. Hüsrev Subaşının, “Sanat ve Kültür Mirasımız” konulu konferansına, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesinde Eğitim gören öğrenciler yoğun ilgi gösterdiler.

Rize İsmail Kahraman Kültür Merkezinde gerçekleşen, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü tarafından organize edilen konferansa, Gençlik ve Spor Bakanlığı Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Teftiş Kurulu Başkanı Cevat TAŞ, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Trabzon Böle Müdürü Adnan İpekdal, Aile ve Sosyal Politikalar Rize İl Müdürü İdris Altuntaş, Rize ve ilçelerinde Hizmet vermekte olan Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumlarının Müdürleriyle, bu yurtlarda barınan yüzlerce, Rize Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesinde öğrenim gören öğrenciler katıldılar.

 

 

Konferansa katılan yüzlerce Üniversite öğrenci, Prof. Dr. Subaşı’yı büyük bir manevi haz içerisinde dinleyerek, konferansının sonunda Prof. Dr. Subaşı’yı dakikalarca ayakta alkışladılar. Kendinse konusu ile ilgili sorular yönelterek, cevaplarını aldıktan sonra hep birlikte hatıra fotoğrafı çektirdiler. Öğrenciler ilerleyen aylarda, Prof. Dr. Subaşı’nın tekrar Rize’ye gelerek kendilerine hitap etmelerini istediler. Hattat Prof. Dr. Hüsrev Subaşı’na, programın sonunda, Trabzon Yurt Kur Bölge Müdürlüğü tarafından günün anısına plaket taktim edildi.  

Hattat Prof. Dr. Hüsrev Subaşı kimdir? 1953'te Niksar'da doğdu. İlk ve orta öğrenimini İstanbul'da tamamladı. İstanbul Yüksek İslam Enstitüsü (1976) ve İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'ni bitirdi (1977). Bu fakültenin Türk ve İslam Sanatı Kürsüsünde Prof. Dr. Oktay Aslanapa’nın doktora derslerine devam etti. Aynı yıl M.Ü. İlahiyat Fakültesine asistan olarak atandı. 1984'te Dr., 1990'da Doç., 1997'de Prof. unvanlarını aldı. 70’li yıllarında merhum Hattat Hamid Aytaç'ın öğrencisi oldu. Vefatına dek kendisinden meşk ederek hat sanatının inceliklerini öğrendi. 1987-1988 yıllarında Kahire Üniversitesi'nde bulundu ve Türk hattatlığının Mısır'daki izlerini araştırdı. M.Ü. İlahiyat Fakültesi'nde ve İlahiyat M.Y.O’ da Türk İslam Sanatları Tarihi, Paleografi, Epigrafi ve Hat dersleri verdi. Doktora, yüksek lisans ve lisans düzeyinde tezler yönetti. M.E.B. Hizmet içi Eğitim Kurslarında görev aldı.

 

 

Türk İslam sanatları ve Hat sanatı alanında ulusal ve uluslararası kongrelere katıldı, bildiriler sundu, konferanslar verdi. Kitap, makale ve bildirileri yayınlandı. Radyo ve TV programlarına katıldı. Çeşitli dergi ve gazetelerde yazı ve mülakatları neşredildi. Bu gibi vesilelerle geleneksel sanatlarımızı yaşatma ve kültür mirasımızı koruma bilincinin yaygınlaştırılması gibi konularda görüşlerini açıklamaya çalıştı.

Tezhip sanatçısı eşi Naciye Subaşı ile birlikte Kahire (1987), Bursa (1990), Dubai (1990, 2004, 2005, 2006), Sharjah (2002), Tunus (1994), Cidde (1995, 2001), Berlin (1999), Tahran (2004) ve İstanbul'da (2001, 2002, 2003, 2006) sergiler açtı. İstanbul Büyük Otogarı Cumhuriyet Camii’nin de içinde bulunduğu 15 kadar camiin yazıları onundur. Son olarak Süleymaniye (2010) ve Fatih (2011) Camilerinin tarihî hatlarını restore eden Prof. Subaşı, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi’nin kuruluşunda görev alarak Mütevelli Heyet üyeliğinde bulunmuş (2010), daha sonra da bu üniversitenin Güzel Sanatlar Fakültesi Kurucu Dekanlığına getirilmiştir. HABER: BAYRAM ALİ KAVALCI


Önceki Haber 
Sonraki Haber

Yorumlar

Yorum Yapın