KARADENİZ'DE HAMSİ "OUT" İSTAVRİT "İN"

Karadeniz'den kaçan hamsi tezgahların kralı oldu

 


- Hava sıcaklıklarının artmasıyla Karadeniz kıyılarından Rusya tarafına göç eden hamsinin, bir hafta önce 2,5 liraya satılan kilogramı 15 liraya kadar yükseldi
- Karadenizli balıkçı Yazıcı: "Deniz suyu sıcaklığının 10 dereceden fazla olması nedeniyle hamsi kayboldu diyebiliriz"


Hava sıcaklıklarının artmasıyla Karadeniz kıyılarından Rusya tarafına göç eden hamsinin, bir hafta önce 2,5 liraya satılan kilogramı 15 liraya kadar yükseldi.

Eylül ayında "vira bismillah" diyerek sezonu açan balıkçılar, tezgahlarda levrekten palamuda, mezgitten zargana kadar birçok çeşide yer ayırıyor. Karadeniz'de en çok avlanan balık olan ve soğuk suları seven hamsi ise mevsim normalleri üzerinde seyreden hava sıcaklığı nedeniyle Türk sularından erken ayrıldı.

Kentte balık pazarında uzun yıllardır balıkçılık yapan Sefa Yazıcı, soğuk havanın bölgeye geri gelmemesi halinde hamsinin tezgahlarda yer almasının çok zor olduğunu söyledi.

Az da olsa avlanan hamsinin kilogramının 10 ile 15 lira arasında değiştiğini ifade eden Yazıcı, "Hava sıcaklığının yüksekliği ve deniz suyu sıcaklığının 10 dereceden fazla olması nedeniyle hamsi kayboldu diyebiliriz. Hamsi zaten sıcağı seven bir balık değil ve kar yağmadığı için Rusya tarafına gittiğini biliyoruz. Soğuk hava gelirse hamsinin de yeniden tezgahlarda yerini almasını bekliyoruz" dedi.

- "Sofraların yeni gözdesi istavrit oldu"

Yazıcı, hamsinin yerine sıcağı seven palamut ve zargan gibi balıkların bolca avlandığını kaydetti.

Adem Kaygusuz ise bolca avlanan istavritin kilogramının 5 ile 10 lira arasında değişen fiyatlardan satışa sunulduğunu anlatan Yazıcı, "Müşterilerimizden hamsiyi soran çok sayıda kişi oluyor. Hamsi sıcaklıklardan dolayı yok ancak istavrit çok güzel ve fiyatı da uygun" diye konuştu.

Havaların soğumasıyla hamsinin yeniden bolca tezgahlara geleceğini belirten Deniz Er ise "Son bir hafta içerisinde hamsi tamamen kayboldu diyebiliriz. İstavrit geliyor fiyat biraz yüksek ama daha iyi olacak diye bekliyoruz. Hamsi soran çok var ama maalesef hamsi yok. İnşallah yılbaşından sonra olacağını düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.


Önceki Haber 
Sonraki Haber

Yorumlar

Yorum Yapın