Sahura tulum sesiyle kalkıyorlar...

Beş yıldır sahura tulum sesiyle kalkıyorlar

 

 


- Arhavi ilçesinde bir grup genç, 5 yıl önce sosyal paylaşım sitesi aracılığıyla organize olarak başlattıkları uygulamayla vatandaşları sahura davul yerine tulum çalarak kaldırıyor
- Etkinliği düzenleyen Çakar:
- "Tulum sesini duyup uyananlar, zaman zaman bize eşlik ederek horon oynuyor. Bazı insanlar balkon ve pencerelere çıkıp alkış ve türkülerle bize eşlik ediyor. Çok güzel, coşkulu ortam oluşuyor"

 


Arhavi ilçesinde bir grup genç, sosyal paylaşım sitesi aracılığıyla organize olarak başlattıkları davul yerine tulumla sahura kaldırma geleneğini 5 yıldır sürdürüyor.

Sahur öncesi ilçe meydanındaki tarihi cami önünde bir araya gelen gençler, özellikle Artvin ve Rize yöresine özgü enstrüman olan tulumu çalmaya başlıyor. Tulum eşliğinde mahalle ve caddeleri gezen gençler, vatandaşları sahura uyandırıyor.

 

 

Etkinliği organize eden Serkan Çakar,  tulumun Karadeniz'de yaşayanların, özellikle de Lazların yaşam biçimi olduğunu söyledi.

Tulumun, Arhavililerin içine işlemiş bir enstrüman olduğunu dile getiren Çakar, "Tulum sesi bu kadar hayatımıza girmişken 'neden sahura davulla değil de tulumla kalkmıyoruz' diye düşünce ortaya attık. 'Ramazan davulcusu değil, ramazan tulumcusu' sloganıyla sosyal medyada 5 yıl önce etkinlik başlattık. Ramazan boyunca halkımızı sahura tulumla uyandırma geleneğini sevinç ve coşku içerisinde sürdürüyoruz" diye konuştu.

Arhavi halkının kendilerine destek verdiğini belirten Çakar, şöyle devam etti:

"Onların da memnuniyetini kazandık. Tulum sesini duyup uyananlar, zaman zaman bize eşlik ederek horon oynuyor. Bazı insanlar balkonlara ve pencerelere çıkıp alkış ve türkülerle bize eşlik ediyor. Çok güzel, coşkulu ortam oluşuyor. İnsanlar sahura tulumla uyanmanın mutluluğunu yaşıyor. Yöremizin örf ve adetlerini, kültürümüzü yaşatmak istiyoruz."

- "İlçemiz için çok güzel bir aktivite oldu"

Gruptan Gökhan Numanoğlu da sahurda davul yerine tulum çalarak insanları uyandırdıklarını kaydederek, "Bunu 5 ramazandır sürdürüyoruz. Sosyal medyada Twitter ve Facebook aracılığıyla Arhavi ve dışarıda yaşayanlara mesajla ulaşıp bir araya geldik. Sahura birkaç saat kala Arhavi'nin en işlek caddesinde toplanıyoruz. Önde tulum çalan arkadaşımız arkasında da oluşturduğumuz gönüllü arkadaşlarımızla ilçemizin her mahallesini gezerek insanları sahura kaldırıyoruz" görüşünü paylaştı.

Arhavili Buse Numanoğlu ise tulum sesini duyunca zaman zaman ailece horon oynadıklarını dile getirerek "İlçemiz için çok güzel bir aktivite oldu. Hep birlikte horon oynayıp türküler söylüyoruz. Çok eğleniyoruz. Bu etkinliği hayata geçiren gençlere teşekkür ediyoruz" dedi.


Önceki Haber 
Sonraki Haber

Yorumlar

Yorum Yapın