Rize'de Yeni Açılan Lokanta ve Kafeterya Sayısı Dikkat Çekiyor! 

 

Rize'de Yeni Açılan Lokanta ve Kafeterya Sayısı Dikkat Çekiyor! 

Çok değil bundan bir yıl öncesine kadar Rize Merkez'de yemek yiyebilecek bir lokanta veya eşinizle, dostunuzla oturup sohbet edeceğiniz kafe, pastane sayısı çok azdı.
Belediye Bloklarının yıkılması ardından yaşanan bu süreç geçen sene açılan Rize Merkez Çarşı AVM ile son buldu.
Şu sıralar yeni açılan Çarşı AVM de herkesin konuştuğu tek konu ; " Bu kadar hızla açılan ve her geçen gün sayısı artan hizmet sektörü ( Yeme, içme ) nereye kadar gidecek? ..
Belki yüksek karlar vadeden kafeler ilk başta yatırımcıyı sevindiriyor olabilir ama birde bunun tam tersi olan durumu var, o da Rize'de ki nüfus yoğunluğu bu durumu karşılar mı?..

 
Rize'de uzun yıllar hizmet sektöründe işletmecilik yapan ve aynı zamanda Piyano Pastaneleri ortağı olan Hasan Ayvaz, konuyla ilgili düşüncelerini paylaştı;
Yaklaşık 41 yıldan beri pastanecilik işi ile uğraşan Ayvaz ; " Sadece Rize Çarşı AVM olsaydı bence yeterli olurdu diyebilirim ama daha önce acılan Şimal AVM de bu sektörle uğraşan birçok esnaf arkadaşımız var. Dolayısıyla hem orası hem de Rize Şehir Merkezinde açılan ve bana göre de çok da güzel olan Çarşı açık AVM ortada yer alan "pastayı" böldü diyebilirim.
Yazın İyi Kışın Zor Geçer!..
Rize'nin nüfusu belli. Özellikle yaz ayında yerli ve yabancı turistlerin gelmesi ile her sezon bir canlılık oluyor, ayrı bir renk katıyorlar. Bu durum yılın 12 ayında aynı olmuyor, dolayısıyla özellikle kış aylarında birçok esnaf arkadaşlarımız zorluk yaşayacaktır diye düşünüyorum. Bugün orta sınıf bir kafeterya açayım derseniz en düşük beş milyon lira masraf yapar, bundan sonra işçi çalıştıracak, vergisi var, kirası var, stopajı , doğal gazı, elektriği var...  İlk baştan göze hoş geliyor, işler dediğim gibi yaz aylarında iyi gidiyor ama bunun kışı da var. İşte o zaman zor durum karşımıza çıkıyor, inşallah kimse de zor duruma kalmaz diyeyim. Bir kafe en az 10 - 15 kişiye ekmek kazandırıyor, buna devletimizde destek vermesi gerekiyor, yoksa bu esnaf ayakta kalması zor, buna bizde varız. Rize'de artan hizmet sektöründe olayı aslında ben şöyle özetleyeyim size ; Düşünün bir günde eve beş ekmek alıyorsunuz ve aldığınız beş ekmek ev halkını doyuruyor ama ev sayısına dört kişi daha ekliyorsunuz siz beş ekmek almaya devam ediyorsunuz. Bu durum otomatikman bir kişinin yediği ekmeğin azalmasına neden olur. Ekmek aynı kişi sayısı arttı!. " ifadesini kullandı
"Tezgâhın başından değil, tezgâhın arka tarafından hesap yapmak gerekiyor!"
Çarşı AVM de en büyük yükün kira olduğuna dikkat çeken Hasan Ayvaz;" Blokların özellikle üst katları boş kaldı. Bana göre en büyük yük kira olarak gözüküyor. Ülkemizde enflasyonun yüksek olması nedeniyle her şeye zam geliyor. Bugün iki arkadaş bir lokantaya gitseniz en az 500 lira. Dışardan bakıldığında hizmet sektörü çok karlı bir sektör olarak gözüküyor ama işin aslı öyle değil. Bir defa kaliteden ödün vermeyeceksiniz. Tabi ondan önce hijyen diyebilirim. En lezzetli yemeği pis bir çatalla veya kaşıkla yemek istemezsiniz değil mi? Unutmayın ki; ne kadar lezzet sunarsanız sunun, temiz olmayan bir işletmede, temiz olmayan bir masada müşterinizi memnun edemezsiniz. Maliyetler çok yükseldi. Evet dışardan bakıldığında bu sektörde kar oranı yüksek geliyor ama maliyetleri bir bir toplarsanız böyle bir durumun söz konusu olmadığını anlarsınız. Maliyetleri hesaplarken tezgâhın başından değil, tezgâhın arka tarafından hesap yaparsak çok daha sağlıklı olur. Bir bardak çay şu kadar? Bir fincan kahve bu kadar ? Böyle bir para olur mu? Diyenler oluyor ama dediğim gibi bu iş öyle olmuyor, tezgâhın arkasında o bir bardak çay kaça mal oluyor onu bilmek gerekiyor. Kira, vergi, stopaj, personelin maaşları, sigorta, temizlik malzemeleri. Say say bitmez." cümlesini kullandı.

 

 

AJANS53.COM ÖZEL

YASAL UYARI: BU HABER AJANS53.COM TARAFINDAN YAZILMIŞTIR. KOPYALAMA YAPMAK KUL HAKKI VE YASAKTIR!..


Önceki Haber 
Sonraki Haber

Yorumlar

Yorum Yapın