Sarp Sınır Kapısı'nda kaçakçılara geçit verilmedi

Sarp Sınır Kapısı'nda kaçakçılara geçit verilmedi

 

- Türkiye'nin Kafkaslara ve Orta Asya ülkelerine açılan kapısı olan Sarp Sınır Kapısı'nda, 2015 yılında piyasa değeri 63 milyon 110 bin lira olan 223 kaçakçılık olayı önlendi
- Artvin Valisi Cirit:
- "Sarp gümrük sahasında ağustos ayında yasa dışı yollarla Gürcistan’dan Türkiye'ye sokulmaya çalışılan 3 milyon 500 bin paket sigara ele geçirildi. Yaklaşık 22 milyon lira değerindeki sigara kaçakçılığı, ülke tarihinin ele geçirilen en fazla kaçak sigara miktarı olarak kayıtlara geçti"

ARTVİN (AA) - BAYRAM SARAYOĞLU - Türkiye'nin Kafkaslara ve Orta Asya ülkelerine açılan kapısı olan Sarp'ta, 2015 yılında 63 milyon 110 bin liralık kaçakçılık olayı önlendi. 

Artvin Valisi Kemal Cirit, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sınır kapısında, Sarp Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü ekiplerince özverili ve titiz çalışmalar yapıldığını belirtti.

Sarp'ta ele geçirilen kaçak maddelere bakıldığında genellikle sigara, alkollü içecekler, akaryakıt, araç parçası, kıymetli takılar, cep telefonu, kol saati, gözlük, esrar, uyuşturucu hap, silah ve mermi gıda ve giyim eşyasından oluştuğunun gözlendiğine işaret eden Vali Cirit, 2015 yılında Türkiye-Gürcistan sınırındaki Sarp Sınır Kapısı'nın Türk tarafında, 5067 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu ve 5682 sayılı Pasaport Kanunu'na muhalefet etme suçları kapsamında gerçekleştirilen denetimlerde, 63 milyon 110 bin lira değerinde 223 kaçakçılık olayının aydınlatıldığını söyledi.

Vali Cirit, Sarp Sınır Kapısı'nda, geçen yıl Cumhuriyet tarihindeki en büyük sigara kaçakçılığı olayının önlendiğine dikkati çekerek, "Sarp gümrük sahasında ağustos ayında yasa dışı yollarla Gürcistan'dan Türkiye'ye sokulmaya çalışılan 3 milyon 500 bin paket sigara ele geçirildi. Yaklaşık 22 milyon lira değerindeki sigara kaçakçılığı, ülke tarihinin ele geçirilen en fazla kaçak sigara miktarı olarak kayıtlara geçti" diye konuştu.

- Nükleer sanayide kullanılan sezyum ve kırmızı civa ele geçirildi

Vali Cirit, nükleer sanayide kullanılan ve piyasa değeri yaklaşık 2,5 milyon lira olan sezyum ve kırmızı civa kaçakçılığını yapan Gürcü uyruklu iki kişinin de geçen yıl yakalandığını anımsatarak, "Gürcistan’dan ülkemize yaya olarak giriş yapan Gürcü uyruklu 2 kişinin hareketlerinden şüphelenen ekiplerimizce şahısların üzerinde yapılan aramada, 2 cam tüpte toplam 1 kilo 236 gram sezyum ile 3 cam tüpte 48 gram kırmızı cıva ele geçirildi. Söz konusu şahıslar çıkarıldıkları mahkemece tutuklanarak cezaevine konuldu" ifadesini kullandı.

Sarp Sınır Kapısı'nda 3 ayrı olayda toplam 8 milyon 415 bin lira değerinde hayali ihracat olayı ortaya çıkartılarak aydınlatıldığını dile getiren Cirit, sınır kapısındaki kaçakçılık olaylarına bakıldığında ise en fazla 27 milyon lira değerinde sigara kaçakçılığı ve alkollü içecek olayına rastlandığını söyledi.

- 200 göçmen kaçakçılığı engellendi

Vali Cirit, 2015 yılında Sarp Sınır Kapısı'nda çoğunluğu Gürcistan olmak üzere Ermenistan, Özbekistan ve Azerbaycan uyruklu 200 göçmen kaçakçılığı olayının da engellendiğini belirtti.

UYAP yakalaması bulunan bin 918 kişinin adliyeye sevk edildiğini dile getiren Cirit, bu kişilerden 240'ının tutuklanarak cezaevine konulduğu söyledi.

Öte yandan Sarp Sınır Kapısı'ndan yaya olarak Türkiye'ye geçmek isteyen Gürcistan uyruklu şahsın taşıdığı valize, cenin vaziyetinde konumlanmış genç bir kadın yakalanmıştı.


Önceki Haber 
Sonraki Haber

Yorumlar

Yorum Yapın