Rize’de Mobil Okul Projesi uygulanıyor

Rize’de Mobil Okul Projesi uygulanıyor



Rize İl Sağlık Müdürlüğü olarak Yek Adım Eğitim ve Araştırma Derneği (YEKAD) tarafından yürütülen Mobil Okul Projesi katılan kadınlara  “Kadın Sağlığı ve Hijyen, Rahim Ağzı (serviks) Kanseri” konularında eğitim verildi.

Rize’de 16 Temmuz 2018 tarihinde Cumhurbaşkanlığı Tanıtım Fonu tarafından düzenlenen çalışmalarda Mobil Okul Projesinde kadınlara yönelik eğitim çalışması başlatıldı. Bu kapsamda da Rize İl Sağlık Müdürlüğü adına projeye katılanlara Eğitim Sorumlusu Fatma Köse tarafından eğitimler verildi.


Beş gün süreli devam eden uygulamada 18 yaş üstü sosyal imkanları kısıtlı her kadına psikolojik danışmanlık, duygu yönetimi, kadın sağlığı ve hijyen, çocuk gelişimi ve yetiştirme, aile içi iletişim ve aile bağları, millî değerlerimiz ve milli bilinç konularında ilgililer tarafından mobil okul olarak kullanılan donanımlı otobüs içinde dersler yapılmaktadır. 

Rize Sağlık Müdürlüğü olarak Mobil okul projesinde sağlık konularından, kadınların ihtiyaçlarına yönelik birçok konuda eğitimler verilerek kadınlarımızın bilinçlenmesi, nitelikli hale gelmesi, daha kültürlü ve daha fazla farkındalık düzeyi yüksek olan kadınların oluşturulmasını desteklenmektedir.

Rize İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Tepe, “20-80 yaş arası gibi geniş bir yelpazede de görülebilen Rahim Ağzı (Serviks)Kanseri Erken Teşhisi İçin kadınlar mutlaka test yaptırmalıdır. Çok sık görülen bu kanserden korunmanın en önemli yolu PAP/SMEAR testini düzenli yaptırmaktır. Çok kısa süren bu testin yapılması 30-70 yaş arası kadınlar için sağlıkları anlamında adeta olmazsa olmaz bir zorunluluktur. Bu nedenle bu yaş grubundaki tüm kadınların ücretsiz, basit ve kısa süren ancak, çok önemli olan bu testi yaptırmaya davet ediyoruz.” dedi.

Kadınlarımızın kendi sağlıkları açısından son derece büyük önem arz eden ve ücretsiz olan bu hizmetten faydalanmaları elbette ki kendi yararlarına olacağını belirten Tepe, “30-40 yaş üstü kadınlarımızın aile hekimlerine, mahalle veya köy muhtarlarına, toplum sağlığı merkezlerine başvurmaları dâhilinde kendilerine yardımcı olunacaktır.” İfadelerini kullandı.

YEKAD tarafından yürütülen proje kapsamında 24-28 Eylül tarihleri arasında Rize Merkez’de 5 gün süre ile eğitim faaliyetlerine devam edecektir. 18 yaş üstü tüm kadınlarımızı eğitim faaliyetlerine katılmaya ve Tophane Mahallesi Muhtarlığı önünde bulunan mobil okul aracına başvuran kadınlarımıza ücretsiz kanser taramalarını yaptırmaya davet ediyoruz.


Sonraki Haber

Yorumlar

Yorum Yapın