KOTA KONTENJAN KALİTE
Çay kur tarihinin en yüksek kotasını açıkladı. 1. Sürgünde üreticilerden dekarda 600 kg yaç çay alınacak. Bu harika bir durum. Rekor.
Şimdi kontenjandan bahsedilecek.
ÇAYKUR’un bir kapasitesi var. Günlük alım miktarı bu kapasiteye bağlı olarak belirleniyor. Bunun üzerine çıkmak mümkün değildir. 9000 ton her gün çay alacak. Yaklaşık 750 bin dekar çay bahçesinden alınacak çaylarla kapasite fullenecek. Kurum her sene tam kapasite çalışır. Bu noktada hiçbir zaman bir zaaf oluşmamıştır. Sezon hazırlıklarını bitiren ÇAY KUR da bir aksaklığın olma ihtimali hiç yoktur.
Artvin’den Giresun’a çay hinterlandında mevsimsel bir özellik olarak ürünün bir anda toplama olgunluğuna erişmesi zorunlu olarak kontenjan uygulamasını gündeme getirecektir. 9000 tondan fazla mübayaa edemeyeceği için bu konuda vatandaşları yanlış yönlendirmemek lazım. Eğer çay bahçelerinde ürün parçalı gelirse hiçbir sorun yaşanmaz. Kaldı ki ÇAYKUR her sene belirlenen kotasını mutlaka almaktadır. Acele etmeye gerek yoktur. Kota tamam. Kontejan durumu belli. Ne kaldı geriye? Kalite. Çaycılığımızın geleceğini belirleyecek olan kalitedir. Kaliteden ödün verdiğimiz müddetçe çayımızın geleceği karanlıktır. Vatandaşlarımızın bu konuyu sahiplenmeleri gerekir. Özeline resmisine çayını teslim eden üretici kaliteli yaş çay toplamaya geleceği için dikkat edecek. O konuda bir zorlama yapmaması gerekmektedir.
Bu gün sattım kurtuldum mantığı çaycılığımızın sonu demektir. Kilo işi çay toplatan üreticiler Allah aşkına kaliteli taze çayları usulüne uygun toplatsınlar, dal budak odun ve ot karıştırmasına müsaade etmesinler. Dal budak, odun ot olmadan, kart yapraklar olmadan bir kişi 400 kilo çay toplayamaz. Bu felaket bir durumdur. Bu konu resmen çaycılığımızı bitirecek bir toplama felaketidir. Fiyatı bu şartlarda çok iyi olan, kotası kontenjanı sıkıntı yaratmayan çay nimetimizi kalite üzerinde durarak yaşatmaya devam edelim. Aksi takdirde Allah’ın bu topraklara lütfettiği bu bulunmaz nimet çay elimizden gidebilir. Çok dikkatli olmak zorunda üreticilerimiz. Kurum da asla ve asla kalitesiz yaş çayları mübayaa etmemelidir. Gerekirse özel sektör fabrikaları da bağımsız bir denetleme kuruluşu tarafından kontrol altına alınmalıdır. Çünkü mesele ortaktır. Cefakar üreticilerimize bol ve helal kazançlar, kazasız belasız bir dönem yaşamalarını dilerim.
Metin TOPÇU
Yorum Yapın