DUVAR DEYİP GEÇMEYİN

 

DUVAR DEYİP GEÇMEYİN 

Rize’de moda köy ve mahallelerde yapılan duvarlar. Yetkililer gün geçmiyor ki bir duvarın yanında görünmesinler. Bir kere bu kadar maliyet bakımından önemsiz işlerin yatırım diye sunulması bir çaresizliğin işaretidir. Devasa yatırımlar alan bir vilayetin soluklanması da diyebiliriz. 

Taş istinat duvarı yapımı kapsamında temel amaç inşaat sahasının etrafında yer alan toprak kütlelerinin kaymasının net şekilde engellenmesidir. Esas amaç budur. 

Taş istinat duvarı yapımı kapsamında kişilerin moloz taş kullanımı da mümkündür. Bu alanda ödemeniz gereken tutarın minimum seviyeye çekilmesi için daha öncesinde kullanılan ve moloz olarak ayrılan parçaların kullanılması olasıdır. Taş istinat duvarı yapımı aşamasında size sunulacak olan materyal skalası ne derece geniş olursa kendi, isteklerinize tam uyumlu bir biçimde seçim yapmanız sizin için çok daha verimli olacaktır. Bu alanda kullanılan malzeme alanında konunun uzmanı olan ustalardan da yardım almalısınız. 

Kişilerin istinat duvarının inşasının hemen öncesinde ne kadarlık bir toprak kütlesinin tutulması gerektiğinden başlayarak genişliğin ne olması gerektiğine kadar bütün detayların dikkate alınması gerekiyor. Taş istinat duvarı yapımı ancak bu şekilde verimliliği en yüksek dereceye çıkarma imkanını elde edebilirsiniz. Hesap yapım aşamasında kişilerin tek bir hata dahi yapması durumunda tüm istinat duvarının verimliliği ile alakalı olarak sıkıntı meydana gelecektir. Taşınması gereken yük arttıkça istinat duvarının kalitesinin de aynı oranda üst seviyeye çekilmesi gerekir. 

Yapılan duvarlar ve oralarda yapılan denetimlerden anlıyorum ki işler düzgün yapılmıyor. Zaten resimler yapılan işlerin ne kadar hatalı olduğunu gösteriyor. 

Sayın belediye başkanının bu kadar net bir şekilde görülen hatalı işleri kabul etmesi bana göre mümkün değildir ama bir şekilde çok hatalı bir uygulama var sahada. 

İnsanımızın can ve mal güvenliği için, daha konforlu bir ulaşım için lütfen işimizi doğru yapalım, doğru yapılmayan işleri teslim almayalım… 

Metin TOPÇU 

20.4.2021- Çekmeköy 


Önceki Haber 
Sonraki Haber

Yorumlar

Yorum Yapın