Yeni sezona Rize / Kalkandereli teknik adam İsmail Kartal ile başlayan Çaykur Rizespor, ilk etap kampı olan Erzurum kampı sona erdi. Yeşil – mavili takım ikinci etap için Bolu kampına gidecek.
Çaykur Rizespor’da yapılan transferler var ama bana göre asıl olan bundan sonra yapılacak olan transferler. Yeşil – mavili takım mevcut kadrosu bu ligde okumaz, alt ligde idare eder. Transferde özellikle teknik kadro sabahlara kadar ders çalışıyor ama burası Rize!
Rizespor taraftarı geçen sezonun devre arası transferin son günlerinde yapılan transferleri unutsun! O transferler belki de kulüp tarihinde olmayacak, o futbol ve birlik beraberlik altında yaşanılan rüya gibi ikinci devre sadece ve sadece akıllarda ve kasetlerde kalacak!..
Futbolda hiçbir zaman dün yoktur. Arkana bakmayacaksın, dolayısıyla bizde dünü unutup, yeni sezon öncesi özellikle kadroda boşalan oyunculardan çok daha iyilerini kadroya katmamız gerekiyordu..!
Her teknik adam kampta ideal kadrosu ile çalışmak ister, transferin son haftası içinde ise 2 – 3 fırsat transferi yaparak lige hazır olarak başlamak ister. Ama maalesef Rizespor her sezon bu filmi bizi gösteriyor. Başkanlar değişiyor, takvimden yapraklar değişiyor, teknik adamlar değişiyor, değişmeyen tek şey transfer döneminde yeşil – mavili takım bir türlü omurgayı oturtmadan sezon öncesi kamplarına devam etmesi oluyor.
Geçen sezonda Erzurum kampında İbrahim Üzülmez hoca yapılmayan transferden dert yanmıştı, bu sezon da İsmail hoca dertli ama asla umudunu kaybetmemiş. Kronik sorunlar var. Bunların başında ekonomik olarak çok güçlü değiliz, diğeri Rize şehri. Futbolcu ve ailesi beğenmiyor Rize’yi. Özetle transfer durumu; Rizespor cephesi gece gündüz çalışıyor diyebilirim ama eşeği boyatıp, dana diye satmak isteyen bazı menajerler de çok daha iyi çalışıyorlar!
Gümüşhaneli Burak ve Faslı El Kabir’e Dikkat!
Yapılan transferlere geçecek olursam özellikle Fenerbahçe’den gelen sol stoper Burak Albayrak’a parantez açmak istiyorum. Yaşına göre müthiş soğukkanlı ve bir o kadar tatlı sert. Bu oyuncu ileriki yıllarda Rizespor için büyük kazanç olacak. O mevkie belki sol yabancı bir stoper alınacak ama ben şimdiden iddia ediyorum, ligin ilerleyen haftalarında aslen Gümüşhaneli olan Burak formayı alır ve bir daha çıkarmaz.
Ligimizi iyi bilen Gençlerbirliği, Antalyaspor ve MKE Ankaragücü forması giyen Faslı El Kabir ise deyim yerindeyse ( sakın fiziğine bakım aldanmayın ) tam bir futbolcu. Teknik var, boyuna göre hava hakimiyeti var, gol vuruşu üst düzeyde, nerede olursa olsun çerçeveyi gören ve net bir vuruş yapan forvet. İsmail hoca alınacak santrafora göre bu oyuncuyu 9,5 oynatır. Yani forvet arkası, duruma göre kanatta oynar. El Kabir’de sorun yok, sorun bundan önce oynadığı kulüplerin maddi yapısındaydı. Faslı oyuncuya ödemelerde ( Maddi ) bir gecikme yapma, bu takımda iş yapar.
Bir diğer genç transfer ( Kiralık ) Oğuz Kağan Güçtekin ise kaliteli bir ayak. 6 ve 8 numara oynuyor. Çok koşan hırsı ile zekâsını aynı anda birleştiren bir krampon. Bu oyuncuda lig boyunca İsmail Kartal’dan forma alır. O bölgede diğer yeni transfer Sloven Amedej Vetrih ise kapalı kutu. Maliyeti ucuz, tıpkı eski takım arkadaşı sol bek Meldjak gibi. Vetrih için özel bir not düşeyim. Süper ligde en çok koşan oyuncuların başında yer alır. 8 oynar, 6’da oynar.
Bu yazdığım ve ufaktan özelliklerini bahsettiğim oyuncular lig boyunca İsmail Kartal’dan forma alabilecek isimler. Diğer transfer ise gurbetçi Atakan, Mahsun, Bolu kampına gelecek olan kaleci Tarık ise ilk 11 forma şansı yok! Atakan, Robin Yalçın sitilinde daha atletik ve teknik bir oyuncu. Mahsun ise sol ayaklı ofansif yönü yüksek hızlı bir genç.
Mevcut kadrodan kaleci Gökhan’ın yeri sağlam, yeni bir tecrübeli kaleci gelirse diğer genç kaleci kiralık gider diye düşünüyorum. Sağ bekte Morozıuk kampın en iyilerinden, Orhan Ovacıklı her zaman ki gibi çalışkan, sol bekte Meldjak alternatifsiz, stoperde Faslı Abarhoun’a kesinlikle alternatif şart. Bu oyuncu geçen sezonun son haftalarında ağır kalmıştı, yeni sezonda yedek kulübesini görebilir. Diğer genç stoperler Talbi ve kiralıktan dönen Iraklı Ali Faez’in forma alma şansları yok gibi.
Orta sahada Abdullah Durak, Mustafa Saymak ve Çınar Tarhan üçlüsü yedek kulübesi ve tribüne çıkar.
İleride Samudio bu kadroda oynar ama alınacak olan yeni kanat oyuncuları özellikle Umar’ın yeniden dönmesi ile çok daha ateşlenir ve geçen sezon olduğu gibi gaza basar. Kiralıktan dönen bir diğer kanat oyuncusu Oğulcan ise Erzurum kampının en çalışkan isimlerinden biri. Oğulcan, sezon boyunca Rizespor’a katkı verecektir diye düşünüyorum. Unutmayalım ki kanat bölgesinde forma rekabeti şart. Formsuzluk var, sakatlık var, ceza var. İsmail hocanın listesinde kanat için birçok alternatif var. Aynı şekilde hocanın listesinde olan ve görüşme halinde on libero ve santrafor isimleri ( Özellikle Santrafor ) şayet transferi biterse süper ligde çok ses getirir.
Kampa katılan genç oyuncular ise maalesef bu kadroda yer alması çok zor. Rizeli gençlerin bazılar Bolu kampında olmayacak.
Özetlersek , Rizespor’un yeni sezonda yeni yüzü Bolu kampının sonlarında çıkar ve bize çok daha sağlam bilgiler verir. Şimdiden enseyi karartmayayım, şuan ki mevcut kadro “Kocakarı ya makyaj” yapılması ile eş değer. Bize yeni gelin lazım, o gelinlerde mutlaka ama mutlaka gelecek. Bekleyelim görelim. Neticede bu işlere yön verenler Çimento ile Şeker’i ayırt edebilecek kapasite insanlar!...
Yorum Yapın