ABDALA MALUM OLURMUŞ 

 

ABDALA MALUM OLURMUŞ 

Bir şeyin olacağını önceden sezen kimseler için şaka yollu bir laf söylenir. Yaşadığımız toplum içerisinde bir çok kişiden duymuşuz bu sözü. 

Abdala Malum Olurmuş! 

Bunun neresi şaka. Bal gibi gerçek.  

Ve kesinlikle bu Abdal dediğimiz kişiler bir şeyin olacağını ilk anlayan kişilerdir. 

“Kedi uzanamadığı ciğere murdar der” misali Abdala malum olurmuş diyoruz! 

Alkışlasana, tebrik etsene, takdir etsene! 

Saadete gelelim. 

Gazetem olduğu dönemlerde bu önemli silahı Rize’nin yararına, toplumun yararına kullanayım diye günlerce düşündüm. Yakın ve uzak hedefler belirledim. Hükümetin ne yapmak istediğini, programını öğrendikten sonra Rize için önceliklerimi belirleyip ilk kampanyamı sayaç takmak suretiyle başlattım. Tip Fakültesi binası yapılıyor dekanı yok! Abdala malum oldu 59 gün sayacımız saydı, Dekan ataması yapıldı. Hemen o gün İkinci önceliğimi belirledim. Rize Erzurum yolu ve Ovit Dağına Tünel için Vira Haber’in Sayacı  

saymaya başladı. Abdala yine malum olmuştu! 

Bugün o tüneller ulaşıma açık ama Rize Erzurum yolu aradan geçen bunca yıla rağmen hala bitmemiş. Bu duruma iki vilayetin büyük kabahati vardır. Başta Trabzon, sonrasında Erzurum ilinin bürokrasinin büyük kabahatleri vardır.  Bu çağda 1.5 saat olması gereken yol halen Rize tarafından 5 saatte, Trabzon tarafından 5.5-6 saatte alınabiliyor.  

Büyük şehir Erzurum’un Karadeniz’e en kısa yoldan ulaşmasına birileri engel oluyor. Abdala malum oldu ama bürokratik engelleri aşamadı. 1.5 saatte alınacak yol 4-5 saatte gidiliyor. Milli ekonomiye milyarlarca lira zarar veriliyor her gün. 

28 Temmuz 2011 de “Ovit Projesini Tamamlayacak Büyük Hayal” diye iddialı bir manşetle çıktı gazetem. Vira haber yine sayaç takmıştı, Abdal’a yine malum olmuştu! Bugün hava limanımızın açılması için ay saymaya başladık. Yıllar geride kaldı. Muhtemelen Haziranda veya 2021 Ekiminde uçacağız hava limanımızdan. 

2013’lerde dile getirmeye başladığım hastanemiz için kampanya 2018 de başlattım diyebilirim. Çünkü yoğun şekilde köşe yazılarımda dile getirmeye o tarihlerde başladım. Yine Abdala Malum Oldu. Bakan beyin açıklamalarını herkes gördü. 2023’e kadar Rize Şehir Hastanesi bitmiş olacak.  

Şunu demeye çalıştım. Abdal olmaya gerek yok aslında. 

Eğer siz iyi araştırma yapar, yönetenleri ne yapmak istediğini öğrenebilirseniz ve eğer doğru hedef seçerseniz mutlaka netice alırsınız. Sıradan insanlar veya rast gele kişiler Abdala Malum Olur derler ve yukarıda belirttiğim kuralı hayatlarında bir kez olsun uygulamazlar. 

Tip Fakültesi binası yapılan yerde dekan atanmayacak mıydı? Böyle şey olur muydu? Olmazdı ama bilgiye, ısrara ve inada ihtiyaç vardı. O zaman aldığım bilgi Dekanın atanmasının mümkün olacağı yönünde olunca bastırdık, yetkilileri uyardık ve dekanımız atandı. Hükümet AB şartı gereği her vilayeti bölünmüş yollarla birbirine bağlayacaktı. Türkiye’de birbirine ulaşamayan sadece Rize ve Erzurum’du. Abdal olmaya gerek yok ki. İnat ve ısrar ve istikrarlı bir takip gerekiyordu yüzlerce yazı ile ve bir vilayetin tamamının isteğiyle Ovit tünelleri hayata geçti.  

Türkiye’de bütün vilayetleri kapsayacak hava limanlarının yapılacağını öğrendiğim gün sayacı taktım. Gazetem yoktu. İnternet haber sitemle o işi yaptım. Yüzlerce yazı yazdım. Ben hava limanı dedim, ucubeler 5 yıldızlı taksi önerdiler, İstanbul’dan Rize’ye VİP servis diye manşet haber yaptılar. Deniz taksisi dediler. Hatta Rize limanına deniz taksi yanaşma yerini bile yaptılar ama Abdalı kandıramadılar. Çünkü hava limanı olmayacak olan 10 ilin arasında Rize olamazdı. O nedenle yüzlerce yazı yazdım. Bugün abide gibi hava limanımız dünyada dördüncü olarak adım adım yükseliyor Allah şükürler olsun. 

Abdala bir şey daha malum olacak ama o her şeyin, her mücadelenin tuzu biberi olacak. 

Sevgi ve Saygılarımla… 

Metin TOPÇU 

16.12.2020- Çekmeköy


Önceki Haber 
Sonraki Haber

Yorumlar

  1. 0 0
    {usertitle}

    OSMAN

     21 Aralık 2020 16:26
         

    ANDONDAN İKİZDEREYE TÜNEL YAPILIRSA ERZURUM YOLU BİRSAAT DAHAKISALIR ERZURUMA GELEN TÜRİST RİZEDE DENİZE GİRMEYE GELİR..ANDON İKİZDERE TÜNELİ İÇİN GEREĞİNİ YAPALIM...

Yorum Yapın