Bu kitap çalışmamı; 4 Ana bölüm Başlıkları Altında yazdım.
Kitabın bölüm Başlıkları ’’Ekolojik (Eko) Turizm, Doğa Turizmi, Kırsal Turizm ve Yayla Turizmidir .’Bu turizm bölümlerinin dördü de doğada gerçekleşen, fakat uygulama alanları ve uygulama şekilleriyle birbirinden farklı özelliklere sahiptirler. Kitap ta bu turizm türleri detaylı olarak ayrı ayrı açıklanmıştır.
Değişen turizm anlayışının ve değişen yaşam koşulların bir sonucu olarak gündeme gelen Alternatif turizm; aynı zamanda alt başlıkları olan kırsal turizm, eko turizm, doğa turizmi ve yayla turizmi hızla gelişen ve tercih edilen bir turizm çeşitleri olarak karşımıza çıkmaktadır. Yöresel kültürleri ve yaşam biçimlerini tanımak isteyen turistlerin, geleneksel özelliklerini ve geleneksel yaşam biçimlerini korumaları sebebiyle kırsal alanları tercih etmeleri ve tatillerini bu alanlarda geçirmeleri, kırsal bölgelerin gelişmesine ve kalkınmasına katkıda bulunmaları bir gerçektir.
Türkiye, Turizm açısından önemli turistik değerlere sahip bir ülkedir. Öncelikle, doğal, tarihsel, kültürel çevre değerleri ve birikimleri açısından, tartışılmaz bir potansiyele sahiptir. Bunun yanı sıra, Turizm endüstrisinin günümüze kadar geçirdiği gelişim ve değişim evreleri açısından da şanslı bir ülkedir. Ancak bu şansını, yeterince ve gereğince değerlendirilemediği de bir gerçektir.
Deniz, kum, güneş üçgeninde yürütülen turizm faaliyetleri uzun ve de geçici bir süre için önem kazanmış olabilir Globalleşen ve farklı alternatifler arayan dünyamız, turizm sektöründe de alternatif arayışlar içindedir. Turizm ürünleri, deniz, kum, güneş üçgeninden dışarı çıkmıştır. Dünya genelinde insanların seyahat eğilimlerinde meydana gelen birtakım değişmeler, kültür, doğa, tarih, , doğa sporları gibi alternatif turizm faaliyetleri gibi turistik seyahatlerin artmasına neden olmaktadır.
kitapta günden güne yok olan yayla kültür elemanlarının araştırılmasını ve sürdürülebilirlik kapsamında bu kültür elemanlarının ekolojik -doğa turizmi, kırsal turizm ve yayla turizmi ürününü nasıl zenginleştirebileceğini irdelemektedir. Dolayısıyla kitapta ekolojik -doğa turizmi, kırsal turizm ve yayla turizmi açısından önemi ve turistik ürün içinde alternatif turizmin kültürel elemanların durumunu ortaya koymayı amaçlamıştır.
Ayrıca; kaybolan ve unutulan tarihi - kültürel mirasımızın ortaya konulması ve canlanması için bir kitap daha hazırladım. Matbaa aşamasında olan kitabım yok olan yaylalarımızı ve yaylalarımızdaki; somut ve somut olmayan yayla kültürü elemanları ortaya konularak, bunların turistik bir ürün haline getirilebilmesi veya bu sayede yayla turizmi ürününü zenginleştiren elemanlar olarak kültürel varlıkların kullanılması sağlanabilecektir. Ortaya konacak kültürel varlıklardan yola çıkılarak, ürün geliştiricileri için yeni öneriler ortaya konmakta, böylece hem yok olmaya yüz tutan kültürel zenginliklerin önem kazanıp tekrar canlanabilmesi, hem de bu sayede yayla turizmi ürününün zenginleşip sürdürülebilirliğine de katkıda bulunulmaktadır.
Hikmet HABERAL
Yorum Yapın